IDEALE PENTRU UZ REZIDENȚIAL, COMERCIAL ȘI INDUSTRIAL Sunt potrivite pentru aplicații atât la interior cât și la exterior: apartamente, case, lacase de cult, grădini, sere, rulote, terase, restaurante, garaje, magazine, birouri, săli de sport, ferme, studiouri și unități de producție.
Principiul încălzirii cu infraroşu
În timp ce în cazul încălzirii prin convecţie un convector încălzește mai întâi aerul care transferă apoi căldura obiectelor înconjurătoare (pereţi, mobilă, persoane), încălzirea cu panouri radiante transferă căldura în special prin energia radiantă (în spectrul infraroșu). Aceasta din urmă, odată ce întâlneşte obiectele din jur (pereţi, mobilă, podea), este reflectată parţial (aprox. 15%) în timp ce restul de 85% este absorbită de către obiecte. Această energie radiantă se transformă în căldură, iar pe măsură ce temperatura obiectelor crește, vor transfera căldură și aerului din încăpere. Datorită tehnologiei unice de Silicatizare panourile radiante de temperatură ridicată ating o valoare mare de emisivitate în infraroșu de până la 0,98.
Principiile menţionate oferă următoarele avantaje
- suprafaţa panoului radiant generează un flux de căldură al cărui spectru are lungimea de undă sub 5 micrometri (în spectrul infraroșu) și poate fi astfel absorbită în cantităţi mari de către corpul uman, astfel încât persoanele și obiectele sunt încălzite uniform, asemănător încălzirii de către razele solare.
- când fluxul de căldură radiantă creşte temperatura obiectelor din cameră la 20–22 °C, condiţiile de confort termic sunt resimţite chiar şi la o temperatură ambientală de 18–19 °C, lucru care poate duce la o economisire a energiei de 18-24%.
- panourile radiante permit distribuția uniformă a temperaturii în cameră, cu un gradient de 1-2 °C diferenţă între podea şi tavan (pentru încălzirea prin convecție diferenţa este de 5-7 °C (1 °C pe 30-50 cm. înălţime)
- din acest motiv, mişcarea aerului este mult redusă, astfel reduce circulația particulelor de praf în încăpere, fapt ce duce la reducerea riscului îmbolnăvirilor – astm, infecţii respiratorii, etc.
- creşterea temperaturilor pereţilor înseamnă o posibilitate mai scăzută de condens pe suprafaţa lor (elimină mucegaiul), iar în același timp umiditatea din cameră se păstrează în limite normale.
- sticla nu este “transparentă” (d.p.d.v termic) pentru lungimi de undă peste 3 micrometri şi din acest motiv fluxul radiant infraroșu nu se pierde, fiind reflectat în interior.
- panourile nu necesită întreţinere periodică.